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or the data on which the Department 
bases the computations; and 

(b) File the protest by the first 
business day of the calendar year 
following the end of the fiscal year for 
which the Department made the 
payments.

§ 44.57 Can a unit of general local 
government appeal a rejection of a protest? 

Any affected local government may 
appeal the Department’s decision to 
reject a protest to the Interior Board of 
Land Appeals under 43 CFR part 4.

43 CFR CHAPTER II—BUREAU OF LAND 
MANAGEMENT, DEPARTMENT OF THE 
INTERIOR

PART 1880—[AMENDED]

� 2. Subpart 1881 (§§ 1881.10 through 
1881.57) is removed.
[FR Doc. 04–26803 Filed 12–6–04; 8:45 am] 
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SUMMARY: This document addresses a 
Joint Petition for Clarification (Joint 
Petition) filed by XM Radio Inc. and 
Sirius Satellite Radio Inc. (the Satellite 
Radio Licensees) requesting clarification 
of the Commission’s Order in this 
proceeding. The Commission 
determined that there was no need to 
define out-of-band limits for radio 
frequency (RF) lights in the 2.45 GHz 
band. We dismissed the Joint Petition 
and reject the Satellite Radio Licensees’ 
request to prohibit the operation of RF 
lights in the 2.45 GHz band. We further 
affirm our decision to terminate the 
proceeding without prejudice to its 
substantive merits.
FOR FURTHER INFORMATION CONTACT: Anh 
Wride, Office of Engineering and 
Technology, (202) 418–0577, e-mail: 
Anh.Wride@fcc.gov, TTY (202) 418–
2989.

SUPPLEMENTARY INFORMATION: This is a 
summary of the Commission’s Order, ET 
Docket No. 98–42, FCC 04–263, adopted 
November 5, 2004 and released 
November 9, 2004. The full text of this 
document is available on the 
Commission’s Internet site at http://
www.fcc.gov. It is also available for 

inspection and copying during regular 
business hours in the FCC Reference 
Center (Room CY–A257), 445 12th 
Street, SW., Washington, DC 20554. The 
full text of this document also may be 
purchased from the Commission’s 
duplication contractor, Best Copy and 
Printing, Inc., Portals II, 445 12th Street, 
SW., Room CY–B402, Washington, DC 
20554; telephone (202) 863–2893; fax 
(202) 863–2898. 

Summary of the Report and Order 
1. In the Order, the Commission 

determined that there was no need to 
define out-of-band limits for radio 
frequency (RF) lights in the 2.45 GHz 
band. The Commission dismissed the 
Joint Petition and rejected the Satellite 
Radio Licensees’ request to prohibit the 
operation of RF lights in the 2.45 GHz 
band. We further affirm our decision to 
terminate the proceeding without 
prejudice to its substantive merits. 

2. On April 1, 1998, the Commission 
adopted a Notice of Proposed Rule 
Making (NPRM), 63 FR 20362, April 24, 
1998, in this proceeding. In the NPRM, 
the Commission proposed changes to 
part 18 to update the conducted 
emission limits for RF lighting devices 
operating in the 2.2–2.8 MHz band. The 
Commission also proposed more 
stringent out-of-band radiated emission 
limits for consumer and non-consumer 
RF lights in the 2400–2500 MHz (2.45 
GHz) bands. In addition, because the 
existing regulations for RF lighting 
devices do not specifically include any 
radiated emission limits for RF lights 
operating at frequencies above 1000 
MHz, the Commission proposed 
radiated emission limits for such 
products that are identical to the limits 
already in place for digital devices. 

3. On June 9, 1999, the Commission 
adopted a First Report and Order, 64 FR 
37417, July 12, 1999, in this proceeding 
that adopted less stringent conducted 
emission limits for RF lighting devices 
operating in the 2.51–3.0 MHz band, but 
deferred action on changes to the rules 
for RF lighting devices operating in the 
2.45 GHz band to a future date. 
Subsequently, Fusion informed the 
Commission that it is no longer 
pursuing development of RF lights that 
operate in the 2.45 GHz band. 

4. On May 27, 2003, the Commission 
adopted an Order, 68 FR 37112, June 23, 
2003, terminating this proceeding as it 
found that with the passage of time, the 
record of the proceeding had become 
outdated and, furthermore, that Fusion, 
the only party that expressed interest in 
producing RF lights in the 2.45 GHz 
band, had ceased operations in this area. 
In the Order, the Commission 
concluded that there did not appear to 

be a need for further Commission action 
in defining out-of-band limits for RF 
lights in the 2.45 GHz band at that time. 
The Commission therefore decided to 
terminate the proceeding without 
prejudice to its substantive merits and 
stated that should any party wish to 
pursue the issues in this proceeding in 
the future, the Commission would 
evaluate them in the context of a new 
proceeding. 

5. On July 23, 2003, the Satellite 
Radio Licensees submitted a Joint 
Petition for Clarification in this 
proceeding, in which they seek specific 
clarification that RF lighting devices 
will not be permitted to operate in the 
2.45 GHz band and that ‘‘before the 
Commission considers permitting any 
such operations, it will either establish 
another rulemaking, or provide ample 
notice to affected parties such as the 
Satellite Radio Licensees.’’

6. The Satellite Radio Licensees 
contend that in terminating the 
proceeding by the Order, the 
Commission has left satellite radio 
vulnerable to interference from RF lights 
that may seek to operate at the ISM 
miscellaneous out-of-band emission 
limit in the future. Finally, the Satellite 
Radio Licensees urge the Commission to 
clarify that RF lights are prohibited from 
operating in the 2.45 GHz band, unless 
and until the Commission concludes a 
new rulemaking in which a specific out-
of-band limit is adopted for 2.45 GHz RF 
lights. To the extent that this relief is 
not given, the Satellite Radio Licensees 
request that the Commission provide 
potentially affected parties, including 
the Satellite Radio Licensees, an ample 
notice and opportunity to comment.

7. We disagree with the Satellite 
Radio Licensees’ argument that by 
terminating the proceeding by the 
Order, the Commission has left satellite 
radio vulnerable to interference from RF 
lights operating in the 2.45 GHz band. 
There is no reason to believe that future 
RF lights designed by Fusion or any 
other party would be produced using 
the same unsuccessful design, the same 
operating frequencies or exhibit the 
same characteristics as evaluated in the 
Satellite Radio Licensees’ Supplemental 
Comments. Furthermore, Fusion no 
longer develops or manufactures RF 
lights in the 2.45 GHz band and we are 
not aware that any other party is 
developing RF lights that would operate 
in this band. 

8. We note that RF lights are already 
covered under our existing Part 18 rules 
and compliant equipment can be 
authorized according to our equipment 
authorization procedures. Although 
traditional low-frequency RF lights are 
treated as a distinct class in Part 18, 
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microwave RF lights are subject to 
existing out-of-band radiated emission 
limits applicable to microwave ovens 
and other miscellaneous ISM equipment 
operating in the 2400–2500 MHz band. 
Moreover, we emphasize that RF lights, 
like all part 18 equipment, must operate 
under the non-interference restriction of 
§ 18.111(b) of our rules. Under the rules, 
the operator of such equipment must 
promptly take all necessary steps to 
eliminate harmful interference to any 
authorized radio service, even if the 
equipment otherwise complies with the 
rules. Hence we find that there is 
adequate recourse against potentially 
harmful interference to satellite radio 
receivers under the provisions of this 
section. 

9. We therefore decline to provide the 
requested relief from the Satellite Radio 
Licensees to prohibit operation of all RF 
lights in the 2.45 GHz band, as we find 

that the requested prohibition is 
overarching and is not warranted based 
on the circumstances. If there is 
evidence that any entity will seek to 
operate RF lights in the 2.45 GHz band 
and cause harmful interference to 
satellite radio receivers as a 
consequence, and our existing limits 
prove inadequate, we will at that time 
take appropriate action. 

10. Based on the foregoing, we affirm 
our decision to terminate the proceeding 
without prejudice to its substantive 
merits, and hereby dismiss the Joint 
Petition for Clarification from the 
Satellite Radio Licensees. 

Ordering Clause 
11. Pursuant to the authority 

contained in Sections 4(i), 301, 302, 
303(e), 303(f), 303(g) and 303(r) of the 
Communications Act of 1934, as 
amended, 47 U.S.C. Sections 154(i), 301, 
302, 303(e), 303(f), 303(g) and 303(r), the 

above mentioned proceeding Is 
terminated without prejudice to its 
substantive merits, and the Joint 
Petition for Clarification filed by the 
Satellite Radio Licensees Is dismissed.

Congressional Review Act 

12. The Commission will not send a 
copy of this Order pursuant to the 
Congressional Review Act, see 5 U.S.C. 
801(a)(1)(A), because we are not 
adopting any rules at this time. We are 
affirming our decision to terminate the 
proceeding without prejudice to its 
substantive merits, and hereby dismiss 
the Joint Petition for Clarification from 
the Satellite Radio Licensees.

Federal Communications Commission. 

William F. Caton, 
Deputy Secretary.
[FR Doc. 04–26829 Filed 12–6–04; 8:45 am] 
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