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1 15 U.S.C. 78s(b)(1)
2 17 CFR 240.19b–4.

3 For purposes of this rule, trust issued receipts 
or holding company depositary receipts (as defined 
in Interpretation .04 to CBOE Rule 1.1), as well as 
index portfolio receipts (as defined in Interpretation 
.02 to CBOE Rule 1.1) and index portfolio shares 
(as defined in Interpretation .03 to CBOE Rule 1.1), 
are all included within the meaning of the term 
‘‘exchange-traded fund.’’

4 While a few subsections of CBOE Rule 24.16 are 
phrased somewhat differently than their 
counterparts in CBOE Rule 24.17, they are 
interpreted and applied by the CBOE as being 
equivalent. Compare CBOE Rules 24.16(a)(ii), (c)(i), 
and (d)(i) with CBOE Rules 24.17(b)(ii), (c)(i), and 
(d)(i) (enabling market-makers to ‘‘designate’’ that 
their RAES trades be placed into an individual, 
joint, or nominee account in which the market-
maker participates); also compare CBOE Rule 
24.16(a)(iii) with CBOE Rule 24.17(b)(ii)–(iv) 
(establishing requirements for personally logging 
onto RAES and remaining in the trading crowd 
while logged in.)

5 Compare CBOE Rule 24.17(c)–(d) with CBOE 
Rule 8.16(a)(ii).

6 CBOE Rule 8.7(b) provides that market-makers 
are expected to perform the following activities in 
the course of maintaining a fair and orderly market 
in their appointed option classes: 

(i) To compete with other market-makers to 
improve markets in all series of options classes at 
the station where a market-maker is present. 

(ii) To make markets which, absent changed 
market conditions, will be honored to a reasonable 
number of contracts in all series of options classes 
at the station where a market-maker is present. 

(iii) To update market quotations in response to 
changed market conditions in all series of options 
classes at the station where a market-maker is 
present.

7 See Exchange Act Release No. 42870 (May 31, 
2000), 65 FR 37191 (June 13, 2000) (SR–CBOE–97–
37).
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December 19, 2002. 
Pursuant to Section 19(b)(1) of the 

Securities Exchange Act of 1934 
(‘‘Act’’),1 and Rule 19b–4 thereunder,2 
notice is hereby given that on November 
1, 2002, the Chicago Board Options 
Exchange, Inc. (‘‘CBOE’’ or ‘‘Exchange’’) 
filed with the Securities and Exchange 
Commission (‘‘Commission’’) the 
proposed rule change as described in 
Items I, II, and III below, which Items 
have been prepared by CBOE. The 
Commission is publishing this notice to 
solicit comments on the proposed rule 
change from interested persons.

I. Self-Regulatory Organization’s 
Statement of the Terms of Substance of 
the Proposed Rule Change 

CBOE proposes to amend CBOE Rule 
24.17 to broaden its applicability to 
options on broad-based indexes, 
including SPX, and options on 
exchange-traded funds (‘‘ETFs’’) on 
broad-based indexes, and make other 
related changes to Exchange rules. The 
text of the proposed rule change is 
available at the CBOE and at the 
Commission. 

II. Self-Regulatory Organization’s 
Statement of the Purpose of, and 
Statutory Basis for, the Proposed Rule 
Change 

In its filing with the Commission, 
CBOE included statements concerning 
the purpose of, and basis for, the 
proposed rule change and discussed any 
comments it received on the proposed 
rule change. The text of these statements 
may be examined at the places specified 
in Item IV below. CBOE has prepared 
summaries, set forth in Sections A, B, 
and C below, of the most significant 
aspects of such statements. 

A. Self-Regulatory Organization’s 
Statement of the Purpose of, and 
Statutory Basis for, the Proposed Rule 
Change 

1. Purpose 
Currently, the eligibility of CBOE 

market-makers to participate in trades 

through the Retail Automatic Execution 
System (‘‘RAES’’) in option classes on 
broad-based indexes, including OEX 
and SPX, as well as option classes on 
ETFs 3 on broad-based indexes 
(collectively, ‘‘index-related options’’) is 
governed under three different 
Exchange rules. CBOE Rule 8.16 governs 
RAES eligibility for all options classes 
other than DJX, OEX, and SPX. CBOE 
Rule 24.17 addresses RAES eligibility 
for market-makers in OEX and DJX. 
Finally, RAES eligibility in the SPX is 
governed by CBOE Rule 24.16, which is 
separate yet functionally identical to 
CBOE Rule 24.17.4

This proposed rule change would 
clarify and simplify the treatment of 
index-related options under CBOE rules 
by broadening CBOE Rule 24.17 to 
apply to market-makers in index-related 
options. The Exchange believes that this 
change would render CBOE Rule 24.16 
duplicative and unnecessary. Therefore, 
the Exchange proposes to delete the 
current text of CBOE Rule 24.16, while 
reserving the rule number for possible 
future use. 

In addition, CBOE seeks to amend the 
title of CBOE Rule 8.16 and certain text 
in subsection (a) of that rule to clarify 
that RAES eligibility under CBOE Rule 
8.16 would apply only to option classes 
other than broad-based indexes and 
options on ETFs on broad-based 
indexes.

CBOE believes the consolidation of 
Exchange RAES eligibility rules for 
index-related options under one rule, 
24.17, would provide consistent RAES 
eligibility treatment for market-makers 
in the various index-related options. In 
addition, the Exchange believes that 
CBOE Rule 24.17 is better suited to 
govern trading in index-related options 
than CBOE Rule 8.16, because index-
related options more frequently tend to 
be traded in larger crowds, where more 
than one market-maker from a particular 
trading organization can often be 

present. CBOE believes that the current 
language of CBOE Rule 24.17 better 
anticipates and provides for this 
circumstance than does CBOE Rule 
8.16, by setting forth more detailed 
criteria for when and how market-
makers can participate in RAES as joint 
account members and/or as nominees of 
member organizations.5

CBOE proposes to add to CBOE Rule 
24.17 one set of provisions already 
present in the current CBOE Rule 8.16 
in order to increase and make more 
consistent the enforcement of market-
maker obligations in index-related 
options. These provisions currently 
exist as CBOE Rule 8.16(a)(iii) and the 
related Interpretations and Policies .01–
.02. CBOE proposes to add the 
provisions to CBOE Rule 24.17(b)(vii) 
and Interpretations and Policies .03–.04, 
thereunder. These provisions would 
authorize the appropriate Market 
Performance Committee to establish and 
enforce maximum percentages of 
transaction and contract volume that 
market-makers can execute through 
RAES transactions. The Committee 
would establish such limitations to 
ensure that market-makers standing in 
an index-related option crowd live up to 
their obligations to improve, update, 
and honor competitive markets in their 
appointed option classes in person, as 
set forth in CBOE Rule 8.7(b)(i)–(iii),6 
and do not simply stand there for the 
purpose of accepting and scalping out of 
favorable RAES trades, as they 
sometimes can do under the current 
CBOE Rules 24.16 and 24.17. The 
Exchange believes that this change 
would thereby further improve the 
competition and liquidity in CBOE 
index-related options markets. The 
Exchange notes that the provisions it is 
proposing to add to CBOE Rule 24.17 
are substantially the same provisions 
that the Commission has previously 
approved for CBOE Rule 8.16.7
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8 15 U.S.C. 78(f)(b).
9 15 U.S.C. 78(f)(b)(5).

10 17 CFR 200.30–3(a)(12).
1 15 U.S.C. 78s(b)(1).
2 17 CFR 240.19b–4.
3 15 U.S.C. 78s(b)(3)(A). 4 17 CFR 240.19b–4(f)(6).

2. Statutory Basis 
The Exchange believes the proposed 

rule change is consistent with the Act 
and the rules and regulations under the 
Act applicable to a national securities 
exchange and, in particular, the 
requirements of section 6(b) of the Act.8 
Specifically, the Exchange believes the 
proposed rule change is consistent with 
the requirements of Section 6(b)(5) of 
the Act 9 that the rules of an exchange 
be designed to promote just and 
equitable principles of trade, to prevent 
fraudulent and manipulative acts and, 
in general, to protect investors and the 
public interest. CBOE believes that the 
proposed rule change promotes just and 
equitable principles of trade and 
protects investors and the public 
interest because the RAES eligibility 
rules would be applied consistently for 
similar products involving broad-based 
indexes and options on ETFs on broad-
based indexes. In addition, CBOE 
believes the amended CBOE Rule 24.17 
would facilitate greater enforcement of 
market-maker obligations to improve, 
update, and honor competitive markets 
in index-related option classes.

B. Self-Regulatory Organization’s 
Statement on Burden on Competition 

CBOE does not believe that the 
proposed rule change would result in 
any burden on competition that is not 
necessary or appropriate in furtherance 
of the purposes of the Act. 

C. Self-Regulatory Organization’s 
Statement on Comments on the 
Proposed Rule Change Received From 
Members, Participants, or Others 

Written comments were neither 
solicited nor received. 

III. Date of Effectiveness of the 
Proposed Rule Change and Timing for 
Commission Action 

Within 35 days of the date of 
publication of this notice in the Federal 
Register or within such longer period (i) 
as the Commission may designate up to 
90 days of such date if it finds such 
longer period to be appropriate and 
publishes its reasons for so finding, or 
(ii) as to which the CBOE consents, the 
Commission will: 

(A) By order approve such proposed 
rule change; or 

(B) Institute proceedings to determine 
whether the proposed rule change 
should be disapproved. 

IV. Solicitation of Comments 
Interested persons are invited to 

submit written data, views, and 

arguments concerning the foregoing, 
including whether the proposed rule 
change is consistent with the Act. 
Persons making written submissions 
should file six copies thereof with the 
Secretary, Securities and Exchange 
Commission, 450 Fifth Street, NW., 
Washington, DC 20549–0609. Copies of 
the submission, all subsequent 
amendments, all written statements 
with respect to the proposed rule 
change that are filed with the 
Commission, and all written 
communications relating to the 
proposed rule change between the 
Commission and any person, other than 
those that may be withheld from the 
public in accordance with the 
provisions of 5 U.S.C. 552, will be 
available for inspection and copying in 
the Commission’s Public Reference 
Room. Copies of such filings will also be 
available for inspection and copying at 
the principal office of CBOE. All 
submissions should refer to File No. 
SR–CBOE–2002–49 and should be 
submitted by January 17, 2003.

For the Commission, by the Division of 
Market Regulation, pursuant to delegated 
authority.10

J. Lynn Taylor, 
Assistant Secretary.
[FR Doc. 02–32737 Filed 12–26–02; 8:45 am] 
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December 19, 2002. 
Pursuant to Section 19(b)(1) of the 

Securities Exchange Act of 1934 
(‘‘Act’’),1 and Rule 19b–4 thereunder,2 
notice is hereby given that on December 
9, 2002, the Chicago Board Options 
Exchange, Inc. (‘‘CBOE’’ or ‘‘Exchange’’) 
submitted to the Securities and 
Exchange Commission (‘‘Commission’’) 
the proposed rule change as described 
in Items I and II below, which Items 
have been prepared by the Exchange. 
The Exchange submitted the proposed 
rule change pursuant to section 
19(b)(3)(A) of the Act,3 and Rule 19b–

4(f)(6) thereunder,4 which renders the 
proposed rule change effective upon 
filing with the Commission. The 
Commission is publishing this notice to 
solicit comments on the proposed rule 
change from interested persons.

I. Self-Regulatory Organization’s 
Statement of the Terms of Substance of 
the Proposed Rule Change 

The Exchange proposes to amend 
Chapter 12 of its rules (‘‘Margins’’) to 
implement specific requirements for day 
trading in customer accounts of member 
organizations. The text of the proposed 
rule change follows. New rule language 
is italicized. 

CHAPTER 12: Margins 

Rules 12.1 and 12.2: No change. 

Rule 12.3

(a) through (i)(3): No change. 
(i)(4) equity of at least $2,000 except 

that cash need not be deposited in 
excess of the cost of any security 
purchased (this equity and cost of 
purchase provision shall not apply to 
‘‘when distributed’’ securities in a cash 
account). The minimum equity 
requirement for a ‘‘pattern day trader’’ 
is $25,000 pursuant to Rule 12.3(j)(4).

Withdrawals of cash or securities may 
be made from any account which has a 
debit balance, ‘‘short’’ position or 
commitments, provided the account is 
in compliance with Regulation T of the 
Board of Governors of the Federal 
Reserve System and after such 
withdrawal the equity in the account is 
at least the greater of $2,000 ($25,000 in 
the case of ‘‘pattern day traders’’) or an 
amount sufficient to meet the 
maintenance margin requirements of 
this Rule. 

Day Trading 

(j)(1) The term ‘‘day trading’’ means 
the purchasing and selling, or the 
selling and purchasing, of the same 
security on the same day in a margin 
account except for: 

(A) a long security position held 
overnight and sold the next day prior to 
any new purchases of the same security, 
or 

(B) a short security position held 
overnight and purchased the next day 
prior to any new sales of the same 
security. 

(2) The term ‘‘pattern day trader’’ 
means any customer who executes four 
(4) or more day trades within five (5) 
business days. However, if the number 
of day trades is 6% or less of total trades 
for the five (5) business day period, the 
customer will no longer be considered a 
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