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11 17 CFR 200.30–3(a)(12). 

1 15 U.S.C. 78s(b)(1). 
2 17 CFR 240.19b–4. 
3 Securities Exchange Act Release No. 65354 

(September 19, 2011), 76 FR 59476 (‘‘Notice’’). 

4 The Exchange replaced its traditional auction 
marketplace with its New Trading Model beginning 
in 2006. See Securities Exchange Act Release No. 
54550 (September 29, 2006), 71 FR 59563 (October 
10, 2006) (SR–CHX–2006–05). 

5 Id. 71 FR at 59567. 
6 Until fairly recently, CHX permitted 

Institutional Brokers to execute trades outside the 
Exchange’s core trading facility, the Matching 
System, and those trades were still considered to be 
on the Exchange. Utilizing a functionality known as 
the Validated Cross, Institutional Brokers executed 
cross transactions based upon the state of the 
national market and orders residing in the Matching 
System at the time the parties agreed to the 
execution, rather than as of the entry of all essential 
terms into the electronic systems used by 
Institutional Brokers to handle and execute such 
transactions. See, e.g., CHX Market Regulation 
Department Information Memorandum MR–07–9 
(December 6, 2007). In December 2010, the 
Exchange eliminated the Validated Cross 
functionality and ability of Institutional Brokers to 
execute transactions on the CHX otherwise than 
through the Matching System. See Securities 
Exchange Act Release No. 63564 (December 16, 
2010), 75 FR 80870 (December 23, 2010) (SR–CHX– 
2010–25). Given this change, the Exchange states 
there is no longer any meaningful reason to treat 
Institutional Brokers as operating on the Exchange 
and the proposed Interpretation and Policy .04 
reflects that determination. See Notice, 76 FR at 
59477. 

7 See New Interpretation and Policy .04 to Rule 
3 of Article 17. 

8 See CHX Market Regulation Department 
Information Memorandum MR–11–09 (July 14, 
2011), available on the Exchange’s public Web site, 
http://www.chx.com. 

Paper Comments 

• Send paper comments in triplicate 
to Elizabeth M. Murphy, Secretary, 
Securities and Exchange Commission, 
100 F Street NE., Washington, DC 
20549–1090. 

All submissions should refer to File 
Number SR–NYSE–2011–53. This file 
number should be included on the 
subject line if email is used. 

To help the Commission process and 
review your comments more efficiently, 
please use only one method. The 
Commission will post all comments on 
the Commission’s Internet Web site 
(http://www.sec.gov/rules/sro.shtml). 
Copies of the submission, all subsequent 
amendments, all written statements 
with respect to the proposed rule 
change that are filed with the 
Commission, and all written 
communications relating to the 
proposed rule change between the 
Commission and any person, other than 
those that may be withheld from the 
public in accordance with the 
provisions of 5 U.S.C. 552, will be 
available for Web site viewing and 
printing in the Commission’s Public 
Reference Room on official business 
days between the hours of 10 a.m. and 
3 p.m. Copies of such filing also will be 
available for inspection and copying at 
the principal office of NYSE. All 
comments received will be posted 
without change; the Commission does 
not edit personal identifying 
information from submissions. You 
should submit only information that 
you wish to make available publicly. All 
submissions should refer to File 
Number SR–NYSE–2011–53, and 
should be submitted on or before 
November 22, 2011. 

For the Commission, by the Division of 
Trading and Markets, pursuant to delegated 
authority.11 

Kevin M. O’Neill, 
Deputy Secretary. 
[FR Doc. 2011–28205 Filed 10–31–11; 8:45 am] 
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I. Introduction 

On September 14, 2011, the Chicago 
Stock Exchange, Inc. (‘‘CHX’’ or the 
‘‘Exchange’’) filed with the Securities 
and Exchange Commission 
(‘‘Commission’’), pursuant to Section 
19(b)(1) of the Securities Exchange Act 
of 1934 (‘‘Act’’) 1 and Rule 19b–4 
thereunder,2 a proposed rule change to 
change the status of Exchange-registered 
Institutional Broker firms (‘‘Institutional 
Brokers’’). The proposed rule change 
was published for comment in the 
Federal Register on September 26, 
2011.3 The Commission received no 
comment letters on the proposal. This 
order approves the proposed rule 
change. 

II. Description of the Proposal 

Institutional Brokers are an elective 
sub-category of Exchange Participants 
who are subject to the obligations of 
Article 17 of the CHX rules. Typically, 
Institutional Brokers provide manual 
order handling and execution services 
for other broker-dealers or institutional 
clients. Institutional Brokers are the 
successors to the floor brokers that 
operated within the Exchange’s 
previous floor-based, auction trading 
model. That model was eliminated as 
part of the Exchange’s transition to its 
New Trading Model, which features an 
electronic limit order matching system 
as its core trading facility.4 In approving 
the Exchange’s New Trading Model, the 
Commission stated: 

Institutional brokers would be deemed to 
be participants operating on the Exchange, 
although they would not effect transactions 
from a physical trading floor (since the 
Exchange will no longer have a physical 
trading floor) and could trade from any 
location. A customer order would be deemed 
to be on the Exchange when received by an 
institutional broker, but would not have 

priority in the Matching System until it is 
entered into the system.5 

Due to certain changes in the function 
of Institutional Brokers,6 CHX proposes 
to treat Institutional Brokers as no 
longer always operating on the 
Exchange. Pursuant to CHX’s proposal, 
an order that is sent to an Institutional 
Broker shall not be deemed to be ‘‘on 
the Exchange’’ unless and until the 
Institutional Broker enters it into the 
Exchange’s Matching System.7 
Correspondingly, the Exchange 
proposes to delete certain references to 
Institutional Brokers and/or their 
activity as being ‘‘on the Exchange’’ in 
Article 11, Rule 3(e) and in Article 17, 
Rule 3(a) and in Interpretation and 
Policy .01 thereto. 

The Exchange also proposes to delete 
Article 20, Rule 7 (Clearing the 
Matching System), which requires 
Institutional Brokers to attempt to 
execute trades on the Exchange before 
routing the order to another destination, 
except if the Institutional Broker is 
trading for its own account or its 
customer specifically requests 
otherwise. Currently, Institutional 
Brokers are not permitted to execute 
transactions directly in the over-the- 
counter (‘‘OTC’’) marketplace because, 
as discussed above, orders directed to 
them are deemed on the Exchange.8 In 
light of the proposed elimination of the 
on-Exchange designation of all 
Institutional Broker orders, CHX also 
proposes to modify Article 17, Rule 1 to 
permit Institutional Brokers to effect 
transactions both on the Exchange and 
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9 Currently, the SRO for the OTC marketplace is 
FINRA. 

10 In approving this proposed rule change, the 
Commission has considered the proposed rule’s 
impact on efficiency, competition, and capital 
formation. See 15 U.S.C. 78c(f). 

11 15 U.S.C. 78f(b)(5). 
12 See supra note 6. 
13 The Commission notes that it approved 

separately changes to CHX’s rules governing the 
clearing of Institutional Brokers’ transactions 
effected other than on CHX. See Securities 
Exchange Act Release No. 65615 (October 24, 2011) 
(SR–CHX–2010–17). 

14 15 U.S.C. 78s(b)(2). 

15 17 CFR 200.30–3(a)(12). 
1 15 U.S.C. 78s(b)(1). 
2 17 CFR 240.19b–4. 
3 15 U.S.C. 78s(b)(3)(A)(iii). 
4 17 CFR 240.19b–4(f)(6). 
5 Listing and trading of P.M.-settled S&P 500 

options has already commenced, but the Exchange 
intends to have this change in place prior to the 
first Expiration Friday for such products. See email 
from Jeff Dritz, Attorney, C2, to Sara Hawkins, 

Special Counsel, Division of Trading and Markets, 
Commission on October 20, 2011. 

6 See Securities Exchange Act Release No. 34– 
65256 (September 2, 2011), 76 FR 55969 (September 
9, 2011) (SR–C2–2011–008). 

in other market centers, which would 
include the OTC marketplace, subject to 
the rules of the appropriate self- 
regulatory organization (‘‘SRO’’).9 

III. Discussion 

The Commission finds that the 
proposed rule change is consistent with 
the requirements of the Act and the 
rules and regulations thereunder 
applicable to a national securities 
exchange.10 Specifically, the 
Commission finds that the proposal is 
consistent with Section 6(b)(5) of the 
Act,11 in that it is designed to promote 
just and equitable principles of trade, to 
foster cooperation and coordination 
with persons engaged in facilitating 
transaction in securities, to remove 
impediments and perfect the 
mechanisms of a free and open market, 
and, in general, to protect investors and 
the public interest. 

The Commission notes that, due to 
the elimination of the Validated Cross 
functionality, an Institutional Broker 
can only execute an order on the 
Exchange by submitting an order into 
the Matching System, which is the 
means all other Exchange participants 
execute orders on the Exchange.12 The 
Commission believes that it is 
appropriate and consistent with the Act 
for Institutional Brokers to no longer be 
deemed to be a participant operating on 
the Exchange, and that a customer order 
received by an Institutional Broker 
should not be deemed to be on the 
Exchange unless and until such order is 
entered into the Matching System. 
Allowing an Institutional Broker to 
execute transactions other than on the 
Exchange and eliminating the 
requirement to clear the Matching 
System before sending customer orders 
to other trading centers, should permit 
an Institutional Broker to more 
effectively compete with other broker- 
dealers and serve the interests of their 
customers and investors.13 

IV. Conclusion 

It Is Therefore Ordered, pursuant to 
Section 19(b)(2) of the Act,14 that the 

proposed rule change (SR–CHX–2011– 
29) be, and it hereby is, approved. 

For the Commission, by the Division of 
Trading and Markets, pursuant to delegated 
authority.15 
Kevin M. O’Neill, 
Deputy Secretary. 
[FR Doc. 2011–28228 Filed 10–31–11; 8:45 am] 
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October 26, 2011. 
Pursuant to Section 19(b)(1) of the 

Securities Exchange Act of 1934 
(‘‘Act’’),1 and Rule 19b–4 thereunder,2 
notice is hereby given that on October 
17, 2011, the C2 Options Exchange, 
Incorporated (the ‘‘Exchange’’ or ‘‘C2’’) 
filed with the Securities and Exchange 
Commission (the ‘‘Commission’’) the 
proposed rule change as described in 
Items I and II below, which Items have 
been prepared by the Exchange. The 
Exchange filed the proposal as a ‘‘non- 
controversial’’ proposed rule change 
pursuant to Section 19(b)(3)(A)(iii) of 
the Act 3 and Rule 19b–4(f)(6) 
thereunder.4 The Commission is 
publishing this notice to solicit 
comments on the proposed rule change 
from interested persons. 

I. Self-Regulatory Organization’s 
Statement of the Terms of the Substance 
of the Proposed Rule Change 

Prior to the commencement of the 
listing and trading on C2 of Standard & 
Poor’s 500 Index (‘‘S&P 500’’) options 
with third-Friday-of-the-month 
(‘‘Expiration Friday’’) expiration dates 
for which the exercise settlement value 
will be based on the index value derived 
from the closing prices of component 
securities (‘‘PM-settled’’),5 the Exchange 

proposes to close trading at 3 p.m. 
Chicago time (all times referenced 
herein to be Chicago time) on the last 
day of trading of expiring P.M.-settled 
S&P 500 options. Non-expiring P.M.- 
settled S&P 500 options will continue to 
trade until 3:15 p.m. The text of the 
proposed rule change is available on the 
Exchange’s Web site (http:// 
www.cboe.org/legal), at the Exchange’s 
Office of the Secretary, and at the 
Commission. 

II. Self-Regulatory Organization’s 
Statement of the Purpose of, and 
Statutory Basis for, the Proposed Rule 
Change 

In its filing with the Commission, the 
self-regulatory organization included 
statements concerning the purpose of 
and basis for the proposed rule change 
and discussed any comments it received 
on the proposed rule change. The text 
of those statements may be examined at 
the places specified in Item IV below. 
The Exchange has prepared summaries, 
set forth in sections A, B, and C below, 
of the most significant parts of such 
statements. 

A. Self-Regulatory Organization’s 
Statement of the Purpose of, and 
Statutory Basis for, the Proposed Rule 
Change 

1. Purpose 

On September 2, 2011, the 
Commission approved a rule change 
filed by the Exchange to permit, on a 
pilot basis, the listing and trading on C2 
of PM-settled S&P 500 options.6 The 
Exchange now proposes, prior to the 
commencement of trading of such 
products, to close trading at 3 p.m. on 
the last day of trading of expiring P.M.- 
settled S&P 500 options. Non-expiring 
P.M.-settled S&P 500 options will 
continue to trade until 3:15 p.m. 

The S&P 500 is a capitalization- 
weighted index of 500 stocks from a 
broad range of industries. The 
component stocks are weighted 
according to the total market value of 
their outstanding shares. The impact of 
a component’s price change is 
proportional to the issue’s total market 
share value, which is the share price 
times the number of shares outstanding. 
These are summed for all 500 stocks and 
divided by a predetermined base value. 
The base value for the S&P 500 is 
adjusted to reflect changes in 
capitalization resulting from, among 

VerDate Mar<15>2010 17:04 Oct 31, 2011 Jkt 226001 PO 00000 Frm 00109 Fmt 4703 Sfmt 4703 E:\FR\FM\01NON1.SGM 01NON1sr
ob

in
so

n 
on

 D
S

K
4S

P
T

V
N

1P
R

O
D

 w
ith

 N
O

T
IC

E
S

http://www.cboe.org/legal
http://www.cboe.org/legal

		Superintendent of Documents
	2012-06-24T04:19:32-0400
	US GPO, Washington, DC 20401
	Superintendent of Documents
	GPO attests that this document has not been altered since it was disseminated by GPO




